30 Aralık 2020 Çarşamba

Orman Yangınları Ve COVID-19

Orman yangınlarıyla ilişkili çevre kirliliği oldukça zehirlidir ve yerel çevre ve hava koşullarında önemli ölçüde yaygın hasara neden olabilir. Bu şekilde mikroorganizma ve hastalıkların bulaşmasını kolaylaştırabilir. Orman yangınları sırasında üretilen duman, akciğerleri tahriş edebilir, iltihaplanmaya neden olabilir ve bağışıklık sistemini etkileyebilir. Ek olarak, COVID-19'a neden olan SARS-CoV-2 virüsü dahil olmak üzere diğer virüsler, onları akciğer enfeksiyonlarına daha duyarlı hale getirebilir. COVID-19 salgını nedeniyle, orman yangınlarına hazırlık biraz farklı olabilir. Bu makale, orman yangını dumanının COVID-19 salgınını nasıl etkileyebileceği ve onu korumak için neler yapabileceği hakkında bilgi sağlar.


Orman Yangınları ve COVID-19 Orman Yangınlarına Hazırlık
Bir orman yangınına hazırlanmaya normalden daha fazla zaman ayrılmalıdır. Eve teslim, afet malzemeleri satın almak için en güvenli seçimdir; ancak bu herkes için bir seçenek olmayabilir. Yüz yüze alışveriş tek seçenekse, kişi temel işleri yaparken kendisinin ve diğerlerinin sağlığını korumak için adımlar atmalıdır. İlk olarak, orman yangını dumanına karşı nasıl korunacağınızı öğrenmek önemlidir. Daha sonra, rutin olarak alınan ilaçlar stoklanmalı ve 7 ila 10 günlük reçeteli ilaçlar, tahliye durumunda yanlarında taşımak üzere su geçirmez, çocukların açamayacağı bir kapta saklanmalıdır.


Kumaş maskeler, solunum damlacıklarını bloke ederek COVID-19'un yayılmasını yavaşlatmak için kullanılır, ancak orman yangını dumanına karşı çok az koruma sağlar. Ancak sağlığa zarar verebilecek küçük, zararlı partikülleri dumanda tutmazlar. N95 solunum maskeleri orman yangını dumanından koruma sağlasa da, pandemi sırasında ön saflardaki sağlık çalışanları tarafından kullanıldıkları için yetersiz tedarik edilebilirler.
COVID-19 pandemisi sırasında orman yangını dumanına maruz kaldığında, onu korumak için önlem alınmalıdır. Orman yangını dumanının potansiyel olarak zararlı etkilerine karşı en iyi koruma, örneğin daha temiz hava barınakları ve daha temiz hava alanları bulmaktır. Bu nedenle orman yangını dumanına maruziyeti azaltır. Dışarıda duman olduğunda, dışarıda egzersiz kısıtlanmalı veya dumana maruziyeti azaltmak için daha düşük yoğunluklu aktiviteler seçilmelidir. COVID-19 salgını sırasında sosyal mesafe kurallarına uymaya devam ederken hatırlamamız gereken bir şey var. Bu, kütüphaneler, toplum merkezleri ve alışveriş merkezleri gibi kamu tesislerinin ya kapalı olduğu ya da kapasitesinin sınırlı olduğu anlamına gelir, bu nedenle kapalı alanlarda daha temiz hava bulmak zordur. COVID-19 salgını sırasında orman yangını dumanından korunmak için evde daha temiz bir hava boşluğu oluşturulmalıdır. Bunun için adımlar aşağıdaki gibidir:


• Bir veya daha fazla odada taşınabilir bir hava filtresi kullanılmalıdır.
• Filtreleme ünitesi asla gözetimsiz bırakılmamalıdır.
• Aşırı sıcak dönemlerde sıcaklık tahminlerine dikkat edilmelidir.
• Sıcak günlerde daha temiz hava alanını rahatça serin tutmak için klimalar, ısı pompaları, fanlar ve pencere perdeleri mümkün olduğunca kullanılmalıdır.
• Evde bir cebri hava sistemi varsa, farklı filtreler ve ayarlar hakkında kalifiye bir ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme uzmanıyla görüşmek gerekebilir.
Ancak yiyecek kızartma, vakumlama, vakumlama ve gazla çalışan cihazların kullanılması gibi daha fazla iç ve dış hava kirliliği yaratan faaliyetlerden kaçınılmalıdır.


 
Orman Yangınları ile COVID-19 Dumanı Maruziyeti ve COVID-19 Belirtileri Arasındaki Farklar
Kuru öksürük, boğaz ağrısı ve nefes almada zorluk gibi bazı semptomlar, hem orman yangını dumanına maruz kalma hem de COVID-19'dan kaynaklanabilir. COVID-19 semptomları hakkında daha fazla bilgi edinmek faydalı olabilir. Ateş, titreme, kas veya vücut ağrıları ve ishal gibi semptomlar dumana maruz kalma ile ilgili değildir. Bu semptomlardan herhangi birine sahip kişiler, COVID-19 için daha fazla değerlendirmeye veya teste ihtiyaç duyup duymadıklarını belirlemeye yardımcı olabilir. Nefes almada zorluk veya göğüs ağrısı gibi şiddetli belirtiler varsa, 112'yi arayın veya hemen en yakın acil servise gidin. Bununla birlikte, COVID-19'lu insanlar, pandemi sırasında orman yangını dumanından daha yüksek risk altındadır. Bugün COVID-19'u olan veya ondan kurtulan kişiler, COVID-19 ile ilişkili riskli kalp veya akciğer fonksiyonu nedeniyle orman yangını dumanına maruz kalmanın sağlık üzerindeki etkileri açısından yüksek risk altında olabilir. Salgın sırasında orman yangını dumanı riski altında olup olmadığınızı bilmek önemlidir. Bazı insanlar, diğerlerine göre orman yangını dumanından kaynaklanan zararlı sağlık etkileri riski altındadır. En çok risk altında olanlar şunları içerir:


18 yaş altı çocuklar
65 yaş ve üstü yetişkinler
Hamile kadın
Kalp veya akciğer hastalığı, astım ve diyabet gibi kronik sağlık sorunları olan kişiler
Açık hava çalışanları
• Evsiz yaşayan veya tıbbi bakıma sınırlı erişimi olan insanlar dahil olmak üzere sosyo-ekonomik sorunlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder