7 Aralık 2020 Pazartesi

Amigurumi nedir?

Amigurumi nedir?

Popüler bir tığ işi olan Amigurumi, Japonca bir kelimedir. Tığ veya örgü anlamına gelen ami ile doldurulmuş oyuncak bebek anlamına gelen nuiguruminin birleşimidir. Amigurumi: tam anlamıyla arkadaş edinme sanatı. Amigurumi, batıda Japonya'dan daha popüler hale geldi. Özellikle Pinterest'teki modellerden çok fazla ilham alınabilir. Amigurumi oyuncak üretenlere de maddi bir kazanca dönüştü. Bir çok bebek odası dekorasyonunun vazgeçilmezi haline gelen bu örgü bebek ve figürler hem yeni başlayanlar hem de tecrübeli kişiler tarafından başarıyla tamamlanabilmektedir. Son zamanlarda bebeklerinin daha sağlıklı El İşi oyuncaklarla oynamasına özen gösteren ebeveynler, Amigurumi oyuncaklara büyük ilgi göstermeye başladı.

Amigurumi Nasıl Söylenir?

Amigurumi nasıl telaffuz edilir sorusunun aklınızdan geçtiğine eminiz. A-mi-guu-ruo-mii. Birkaç deneme gerektirir, ancak bir kez telaffuz etmeye başladığınızda kolayca söyleyebilirsiniz. Ünlü Japon kağıt katlama tekniği origami gibi, amigurumi de İngilizce konuşulan ülkelerde tanınan Japonca bir ifadedir. Aslında "origami" demeyi biliyorsanız, amigurumi'yi rahatlıkla telaffuz edebilirsiniz.

Amigurumi için Gerekli Malzemeler

Amigurumi hem yeni başlayanlar hem de tecrübeli ustaların keyifle kullanabileceği bir kroşe tekniğidir. Tek dikiş, çift dikiş ve görünmez dikiş gibi temel teknikler kullanılır. Amigurumi'ye başlamadan önce gerekli malzemeleri kontrol etmekte fayda var.

Örgü İpliği: Piyasada çok sayıda iplik çeşidi vardır ancak hepsi tığ işi amigurumi için iyi değildir. Çok kabarık ve kalın bir iplikle çalışmak zor olabilir. (özellikle küçük bir kroşe kancası kullanırken) İşte amigurumi için üç popüler örgü ipliği türü:

% 100 pamuk ve merserize pamuk ipliği: Bu tür iplikler sıkıca büküldüğü için bebeklerde lifleri pek görmezsiniz.


Yarı pamuk karışımlı (% 50 pamuk,% 50 akrilik) iplik: Bu tür bir ipliği seçerseniz daha hafif bir ürün elde edersiniz. Çamaşır makinesinde de yıkanabilir. Projenize bağlı olarak, yarım pamuk karışımı en iyi seçim olabilir. % 100 pamuk ipliği kadar ağır değildir.


Akrilik iplik: Daha uygun maliyetli bir amigurumi yapmak istiyorsanız akrilik uygun olabilir. Ancak bazı dezavantajlar da var; İplik çok fazla olabilir, desende detayları görmek zor olabilir ve yeterince sıkı dikilmezse iplik desenden kolayca kayabilir.


Küçük kroşe: Küçük bir kroşe kancası amigurumi için idealdir. Çünkü örgünün arkasının görünmesini istemezsiniz. Genellikle 2 ve 2,5 numara kroşe kullanılır. Kalıbınızın şekli de hangi boy tığın kullanılacağını belirlemede önemli olabilir.


Dolgu malzemesi: Bebeğinizi veya figürünüzü doldurmak için silikon elyaf veya pamuk gibi malzemeler kullanabilirsiniz.

Dekorasyon Malzemeleri: Amigurumi oyuncağının dış yüzeyini süslemek ve şekillendirmek için birçok malzeme kullanılmaktadır. Vidalı ve vidasız Amigurumi gözler, ses çıkaran çıngıraklar, hayvan ses aparatları, tahta yüzükler, burunlar, gözlükler ...

Amigurumi Nasıl Örülür?

Amigurumi'ye başlarken önce sihirli bir yüzük yapmayı öğrenmeliyiz. Parmağınızı ipliğe sarın ve iğneyi içinden geçirip ilmeği çıkararak sık sık iğne yapın. Oluşturulan halkaya 6 sık iğne yapın. Sıkı iğneleri bitirdikten sonra ipliği çekerek sıkın. Böylece aralarında boşluk kalmaz. Sırada halkaların sayısı artıyor. Sihirli halkaya 6 sık iğne yaptıktan sonra, istediğiniz boyuta ulaşana kadar büyütmeye ve büyütmeye başlayın. İlk olarak, 2. turda her bir ilmeğe iki kez daldırarak sık iğne yapın. Ardından, 1 ilmek halinde bir iğne örün ve bir sonraki ilmeğe istenilen boyuta ulaşana kadar 2 sık iğne örün.

Amigurumi istenilen boyuta ulaştıysa, küçülme zamanı gelmiştir. 1 sık iğneyi atlayarak da küçültme yapabilirsiniz. Veya gizli azaltma tekniğini kullanabilirsiniz. Başka bir deyişle, iki ilmeğin ilmeklerini yan yana alın ve birbirine örün. Bu şekilde gizli bir düşüş yaparsınız.
İndirimlerden sonra bir sonraki bitirme işi var. Elyafı amigurumi içerisine doldurduktan sonra terbiye işlemini yapabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder